היום אני שמח לראיין את הזמרת, היוצרת והמלחינה אילה אשרוב לקראת מופע מיוחד בחיפה שיתקיים ב-16 בנובמבר. שוחחתי איתה על המופע ועל היצירה הענפה שלה.
קריאה נעימה!
את מופיעה השבוע בתיאטרון הסטודיו בחיפה במופע "להכות בפסנתר". אשמח אם תספרי לי קצת עליו. איך המופע התגבש?
סיפור מרגש, חזרתי לארץ אחרי הרבה שנים שלא היית כאן, וממש סמוך לחזרתי הייתי במופע שניהל מוזיקלית גלעד אפרת והופיע עם כל האנסמבל הנהדר שלו. שאלתי אותו אם הוא מחפש חומרים. הוא בא להקשיב, אהב את החומרים והציע לי להעלות מופע, עם החומרים האישיים שלי שאני שרה. חשבתי שזה רעיון מעניין ואעשה זאת רק אם הוא יסכים להיות המפיק המוזיקלי של המופע. הוא הסכים ויצאנו לדרך. בדיוק באותם ימים שוחחתי מול פורום תלמידים באקדמיה למוזיקה בירושלים על כל מה שעשיתי במוזיקה במשך השנים, ופגשתי את המלחין בעז בן משה, שהוא דיקן הפקולטה הרב תחומית, מלחין וגיטריסט. שאלתי אותו אם מתחשק לו לנגן קצת ולהצטרף אלינו, והוא לשמחתנו הסכים. יצרנו ביחד בחזרות את העיבודים המאוד רעננים לשירים. בין השירים שיבצנו גם שירים חדשים. הייתה עבודה משותפת וזורמת כל אחד הביא משהו משלו. זה היה מרתק עבורי לעבוד עם עוד שני מלחינים ונגנים נהדרים כל כך. אין מה להגיד זכיתי בגדול. ערב כזה נחשב עבורי לחשיפה רצינית והם נתנו לי הרבה אומץ לעשות את זה וככה נולדה ההופעה. בעזרתה של הבמאית והכותבת שירלי דשר, שזרתי סיפורים קטנים מהחיים בין השירים. בזאת
במופע תבצעי שירי משוררים, כדוגמת אברהם חלפי ומרים ילן שטקליס, לצד שירים מקוריים. מדוע החלטת לשלב את שירי המשוררים לצד השירים המקוריים?
כשמתכננים מופע רוצים לבחור את החומרים הטובים ביותר שהכי יענינו את הקהל ואותנו על הבמה. השיר של חלפי, ’תמיד’, שהלחנתי לפני שנים והוא מופיע באלבום שלי ׳׳חוצה את הנהר׳׳, הוא פשוט טקסט שמרגש את כל מי ששומע. שירה של מרים ילן שטקליס, שזה עתה הלחנתי למופע עליה, הוא מלא חיים למרות העצב, ואני משתפת בו את הקהל. יש גם שיר של רוטבליט שהלחנתי והוצאתי לרדיו לא מזמן. לדעתי, גם רוטבליט נמצא בקטגוריית משורר. משוררים זה חשוב, ואחרי שנים בארץ אחרת התגעגעתי מאוד למילה העברית הכתובה ואני שמחה לשיר לקהל שמבין את השפה.
לכבוד המופע הוצאת את הסינגל "כל כותבי השירים בסגנון הישן כבר מתו" שכתב יענקל'ה רוטבליט. איך השיר הזה הגיע אליך? איך הייתה החוויה להקליט אותו?
יום אחד שלח לי דורי בן זאב, שאנחנו ידידים טובים משנים, פזמון – הפזמון של השיר, שהוא מרגש ביופיו וברגש שבו. הלחנתי אותו ממש תוך כדי קריאה, לאחר מכן שאלתי את דורי מה קורה עם הבתים. תוך כמה שעות הוא שלח לי אותם וכך נולד הלחן כולו. דורי אמר שהשיר של ירון לונדון והוא ישאל את דעתו על התוצאה. הוא שלח לירון, וירון ענה לו שהשיר יפה וגם הקול של הזמרת ושאל מי כתב את המילים. כמובן שמיד דורי הבין את הבלבול ונמצא הכותב האמיתי, יענקלה רוטבליט, ששמע, אהב ונתן את בירכתו. היה כיף לא נורמלי להקליט את השיר עם נגנים מדהימים מהאנסמבל של גלעד, שגם הפיק מוזיקלית את השיר.
לצד המופע את גם מלחינה פסקולים להצגות תיאטרון כדוגמת "פלא". אשמח לשמוע קצת על החיבור שלך לעולם הזה. איך התחלת להלחין פסקולים? האם את מרגישה ש”פלא” השפיע גם הוא על המופע החדש?
למעשה, יש לי שני תארים בכתיבה לסרטים וקומפוזיציה. הלחנתי להצגות ממש אחרי שהשתחררתי מהצבא. גדלתי בעולם התיאטרון ומוזיקה תמיד הייתה חלק מהתיאטרון. עשיתי המון דברים שהיו מוזיקה לתכניות, אם זה מדובר בטלוויזיה, בריקוד, במוזאונים, מוזיקה לאולם הקונצרטים, קטעים עם תמונות וכו'. אני מאושרת על השידוך לתיאטרון אלמינא ולבמאי נורמן איסא. הוא עושה עבודה מדהימה וברורה מאוד. מאוד נעים לי לעבוד איתו. הוא מיד יודע מה לא טוב, וזה נפלא. אם אני משמיעה לו משהו והוא אומר לא, אני מיד מבינה למה. היה חיבור מצויין ואני מקווה שהרבה יבואו לראות את ההצגה החשובה הזאת. השחקנים נהדרים והעיבוד לבמה של גידעונה רז ושרון בורשטיין פשוט מצויין ומרגש כל כך. זכיתי שוב, ואני מקווה שזאת רק ההתחלה עם החבורה המוכשרת הזאת.
לפני 25 שנים שרת עם אריק איינשטיין את "אל נא תאמר לי שלום", שיר שהופיע בקלטת הוידיאו "ארץ ישראל הישנה והטובה". איך נוצר הקשר איתו? איך הרגשת כשביצעת את הדואט הזה?
זאת הייתה חוויה לחיים שהתוצאה שלה הופיעה על המסך ובפס הקול. אם התרגשת מהשיר, סימן שמשהו שם עבד. באותה תקופה עבדתי עם יוני רכטר על ההצגה הכבש השישה עשר בקאמרי, יוני עבד אז עם אריק, השאר – היסטוריה. אחרי שהקלטנו באולפן ושמעתי את הקול שלו, לא הייתי בטוחה מה אני אוכל לעשות מבחינה מקצועית, ואולי בגלל זה יצאתי למסע חיפושים.
בנוסף לשירייך המקוריים ולכל הדברים שציינתי, את גם יוצרת מוזיקה קלאסית. האם במופע תבצעי גם קטעים בסגנון הזה? האם תאגדי אותם לאלבום עתידי?
כן!!! בתקופה האחרונה אני מדברת על זה עם הפסנתרנית הנהדרת עינת פבריקנט שיש לה טריו בשם טריו אפיסיונטה. ואנחנו בדיוק מבררות איך מחברים בין הז׳אנרים. לפני כמה ימים "טריו נגה" ביצע יצירה שלי בשם עונות וזאת הייתה חוויה מרגשת. חברות הטריו נהדרות והן נתנו עוד משמעות ליצירה בביצוע המרענן שלהן. זאת יצירה שנכתבה בהשראת שיריו של ביאליק, והן ביקשו ממני להקריא את השירים. היה תענוג, ומסתבר שגם הקהל נהנה. אין גבול למה שאפשר לעשות ביצירה וביצירתיות. זה אושר גדול.
איך הקהל מגיב למוזיקה שלך? האם הביקורות השפיעו על המופע? אם כן, באיזו דרך?
אני נדהמת כל פעם שאנשים נהנים, ובעיקר מתרגשים. הקהל מתרגש לא רק מהשירים, אלא גם, ואולי בעיקר, מהסיפורים הקטנים שהרכיבו את הסיפור הגדול שנסעתי – וחזרתי. המחמאה הכי גדולה הייתה שאנשים נהנים מכל השירים ולא רק מהשיר המוכר והידוע ("לאורך הים"), וזה בעיניי הניצחון של גלעד, בעז ושלי, שזהו ערב מהנה רגשית – קודם כל.
מהן השאיפות שלך מהמופע? איפה היית רוצה להופיע עם המופע הזה?
אני רוצה להמשיך להגיע לכמה שיותר אנשים. לא הייתי רוצה להופיע דווקא במקומות גדולים, אלא לשמור על החיבור הקרוב והאינטימי עם הקהל, להמשיך לגעת ולרגש אנשים. לדעתי, אם נמשיך לרגש, אנחנו נמשיך להופיע. הרי זה כל הסיפור...
Comments