top of page
חיפוש
  • תמונת הסופר/תיובל אדלר

סיקור האלבום החדש של יובל מנדלסון - אזרחות טובה

היום מתקיימת הבגרות באזרחות והדרך הטובה ביותר ללמוד את החומר למבחן היא באמצעות שירים. כידוע, המוזיקאי יובל מנדלסון הוא גם מורה לאזרחות בהכשרתו שהחליט לשלב בין שני עיסוקיו - הוראה ומוזיקה. האלבום החדש של יובל נקרא "אזרחות טובה" והוא מציג את החומר לבגרות על קצה המזלג תוך נגיעה למציאות הפוליטית של ישראל בשנת 2020. לקראת הבגרות שמתרחשת היום בואו נלמד ביחד אזרחות באמצעות שירי האלבום. שנתחיל?


האלבום החדש של יובל מציג את החומר לבגרות על קצה המזלג תוך נגיעה למציאות הפוליטית של ישראל בשנת 2020

השיר הראשון באלבום נקרא "סטטוס קוו" והוא מציג את היחסים המיוחדים בין החילוניים לדתיים. השיר פותח בתיאור ההסכם בין דוד בן גוריון לאגודת ישראל שנחתם בשנת 1947, רגע לפני הקמת מדינת ישראל. כידוע, הסכם הסטטוס קוו רלוונטי מאוד לימינו ויובל מנצל את השיר להעביר ביקורת חדה על כך שהוא מגביל את החיים החילוניים בישראל. ביקורת זו מהווה חלק בלתי נפרד ביחסים השנויים במחלוקת בין הדת למדינה שעליהן קמות ונופלות ממשלות.


השיר הבא שאני רוצה לדבר עליו הוא השיעור השלישי באלבום - "זכויות האדם והאזרח". בזכות השיר הזה גיליתי לראשונה את יובל מנדלסון שקרא לעצמו באלבום החדש "יובל המנוול". הכינוי "יובל המנוול" לא מקרי: המנגינות של השירים קליטות ונעימות בניגוד לנושאים הטעונים שעליהם יובל מדבר. בשיר הזה יובל לוקח את זכויות האדם והאזרח הבסיסיות ומשליך אותן על החיים הפוליטיים במדינה. הוא מספר לנו שהמצב בינינו לבין מדינות אחרות לא כל כך שונה ושאנחנו יכולים למצוא מקרים בהם מבצעים פשעים שמבוססים על הזכויות במדינה. השיר הוא לא פחות מגאוני בעיניי ואני מעריך את יובל על האומץ להביע את דעתו על אותם פשעים.


נעבור לשיעור השישי באלבום - "שלטון העם". בשיר הזה יובל מארח את להקת הליווי שלו "המסע לפולין" שלוקחת אותנו 2,500 שנה אחורה בזמן, לימי יוון העתיקה. יובל והלהקה מספרים לנו על אתונה, מולדת הדמוקרטיה, ועל הדמוקרטיה הישירה. הם משווים בין הדמוקרטיה הישירה של העבר לדמוקרטיה העקיפה של ההווה ומראים לנו שאין באמת הבדל בפגמים בשיטה הדמוקרטית: בדמוקרטיה הישירה אין אפשרות להגיע להחלטות קוהרנטיות ובדמוקרטיה העקיפה אנחנו בוחרים בנציגים מושחתים שדואגים רק לעצמם ולא מעבירה החלטות משמעותיות לחיי האזרחים. השוואה זו גורמת לנו לחשוב על טיבה של השיטה הדמוקרטית והאם היא באמת רלוונטית לחיינו.


השנה מגיעה לסיומה עם השיעור האחרון באלבום - "ציין והצג והסבר". בשיר יובל מסביר לנו על מבנה בחינת הבגרות ועל כך שחשוב להתכונן אליה. הוא מפרט את המושגים שאנחנו חייבים להכיר בבחינה: "ציין", "הצג" ו"הסבר". מושגים אלו מופיעים בבחינה לצד קטעים אקטואליים שמדגימים לנו תופעה שלמדנו בשיעורי האזרחות. יובל מציג את חלק הבעת הדעה ומסביר לנו שלא משנה מהי דעתנו, אנחנו צריכים לפרט אותה בשביל לקבל עליה ציון מלא. הוא מראה לנו מה קורה כשלא לומדים כמו שצריך לבחינה - לא נקבל את תעודת הבגרות שקריטית להמשך חיינו. שיר זה הוא השיר היחיד באלבום שלא מלמד אותנו חומר חדש באזרחות ואין מתאים ממנו לסגור את האלבום.


האלבום החדש של יובל מנדלסון יצא לאור בתקופה קריטית לדמוקרטיה הישראלית ובזה כוחו הרב. יובל מצליח להעביר ביקורת פוליטית על הנעשה במדינה בשנה האחרונה בצורה מרשימה. האלבום מתווך בהצלחה רבה את המציאות הפוליטית המורכבת של השנים האחרונות לתלמידי תיכון כך שהם יוכלו לעבור את הבגרות היום בהצטיינות. אני ממליץ בחום להאזין לאלבום השלם גם למי שכבר עבר את הבגרות באזרחות ולחפש נקודות דמיון בין החומר לבין האירועים האקטואליים האחרונים. אני מבטיח לכם שתתאהבו ביובל מנדלסון בעקבות האלבום.

370 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page