היום אני שמח לשוחח עם יובל יוספסון, מייסד ומנהל רדיו זה רוק. יחד שוחחנו על הרדיו, המאזינים ועל התכנית "מורידים את הרף". קריאה נעימה!
לאחרונה חגגתם יום הולדת לרדיו זה רוק בשתי הופעות-מסיבות חגיגיות בחיפה ובתל אביב. איך הייתה החוויה לחגוג יום הולדת לתחנה עם המאזינים?
מאזיני רדיו זה רוק הם הכוח של התחנה הזאת. הם חלק פעיל, דומיננטי ויוצא דופן בקיומה של התחנה. קהילת מאזיני רדיו זה רוק הפכה להיות שם דבר בארץ, מאחר ואין קשר כזה בשום מקום רדיופוני. המאזינים הם חלק בלתי נפרד מהתחנה, חלקם הפכו לשדרנים מן המניין, חלקם עורכים קבועים ברצועת 'על הרוקר', חלקם מתארחים בתכניות עצמן לפעמים, יש תכנית בחירות המאזינים בכל יום שלישי בבוקר, אז כמובן שהמסיבות וההופעות שאנחנו מארגנים הן בשביל המאזינים ולמען הקשר החם והמיוחד הזה. זה נפלא לבלות יחד.
כאמור, הרדיו הוקם לפני שנתיים. אשמח לשמוע על תהליך ההקמה של הרדיו. איך עלה הרעיון להקים רדיו אינטרנטי שמוקדש כולו לרוק?
הרעיון היה קיים אצלי בראש מתחילת שנות ה2000. החיים עצמם הובילו אותי למקומות אחרים, עד אחרי שהתגרשתי, והחלטתי ללכת ללמוד רדיו. במקביל, מספר חברים ואנוכי ניהלנו כמה עמודי פייסבוק ואחד מהם היה קרוי 'זה רוק' והיה עמוד שתפקד כמעיין צינור שיתוף לכל מה שקורה בסצינת הרוק הישראלית. בסיום לימודי הרדיו שלי, ניסינו להתקבל לתחנת רדיו אורנים בקרית טבעון, ואכן הצלחנו והתחלנו (ירון חכם ואנוכי, בעזרת ובהפקת הצוות מהפייסבוק) לשדר שעה שבועית באותו השם, זה רוק. די מהר העניין תפס, התחלנו לארח להקות באולפן, ודי מהר הבנו ששעה אחת בשבוע אינה מספיקה. לאחר שנתיים באורנים, החלטנו לפתוח פרוייקט הדסטארט שהצליח מעל ומעבר עם כמעט 500 תומכים, ובחודש נובמבר 2017 רדיו זה רוק עלה לאוויר.
מסגרת החגיגות השקתם לוח שידורים חדש. אשמח לשמוע על תהליך יצירתו. איך אתם בוחרים מגישים ותכניות לרדיו?
לוח השידורים אצלנו בנוי על מספר עוגנים בדמות תכניות יומיות כמו "על הרוקר" (רצועה יומית בעריכת מאזיני התחנה) "זה רוק פורטה" תכנית יומית בבקרים בהגשת 5 שדרנים שונים,אחד בכל יום, תכנית קלילה וכיפית עם רוקנרול מגוון, ותכנית הבוקר "עוד יום" בהגשתי. ובכל יום יש לנו תכניות שבועיות משתנות, תכנית רוק אייטיז, כל יום שני הוא Metal Monday - יום שלם המוקדש למטאל. יש תכניות רוק קלאסי, רוק חדש, מצעד הרוק של ישראל, אלטרנטיב, תכנית דארק, ימי שישי בערב אנחנו משדרים 'ערב של אלבומים' ועוד ועוד. חלק מהשדרנים שלנו נבחרו על ידי, חלק מהשדרנים שלנו נכנסו בעקבות פרוייקט ההדסטארט בו הם רכשו רצועת שידור למעשה אך החיבור היה כל כך מוצלח שכולם נשארו איתנו למעט אחד. חלק מהשדרנים הם כמובן צוות המייסדים של התחנה - ערן הר-פז ירון חכם, ליאת בלו שהיא זוגתי והמפיקה של התחנה, חיים ויינטראוב ורועי וינברג, והחלק שאני הכי אוהב - המאזינים שהפכו לשדרנים. אלעד אביגן, אלכס בקלו, גלית קורני, ליאור מרון ודודו בר-טל. בתהליך מעניין ויפה, את חלקם הכרנו בהדסטארט וחלקם פשוט הציעו רעיון שקרם עור וגידים וזה פשוט התחבר.
אחת מהתכניות החדשות שעלו היא מצעד השבועי. מה גרם לכם להחליט לקיים מצעד רוק שבועי?
בעקבות אלפי ההצבעות וההיענות המטורפת למצעד הרוק הישראלי השנתי (השני במספר) שקיימנו בסוף תשע"ט החלטנו לייסד את מצעד הרוק של ישראל. יוצאים כאן המון שירי רוק ומטאל בארץ כל הזמן, וזה המקום לאגד את כולם, לתת למצעד להוביל את התודעה ולגרום לאקשן ולהניע את מערך הרוק הישראלי כי מגיע לו. רדיו זה רוק בראש ובראשונה נמצא כאן בשביל היוצרים המקומיים שלנו, והמצעד הוא עוד כלי משנה תודעה בדרך לשם. סצינה ענקית במוזיקה בישראל שעד שלא הגענו לא קיבל במה בכמעט שום מימד רדיופוני או מיינסטרימי.
בחצי השנה האחרונה השקתם את רצועת "זה רוק פורטה" ואף הרחבתם אותה לאחרונה. מה עומד מאחורי הרצועה? מדוע החלטתם לדמות אותה למרפאה?
זה רוק פורטה נוסדה מתוך רצון לעוגן חזק נוסף בתחנה, היא התחילה כתכנית של 3 ימים בשבוע ולאחרונה השתדרגה ל5 ימים וקיבלה את שעת הפריים 8:00-9:00 בבוקר. הרצועה הזו היא למעשה תכנית רוק קלילה וקולחת, ללא יותר מדי מניירות, עם פינת הופעות, חשיפה לאמנים ולשירי המצעד. המיתוג הרפואי נולד בצחוק (השעה המקורית הייתה 16:00 - פור תה , שעת התה, זה הפך לפורטה והשאר היסטוריה) והחלטנו להמשיך עם הצחוק. (כמות משחקי המילים עם המינוחים הרפואיים היא אין סופית..לדוגמא פינת ההופעות נקראת "הופעות לוואי").
אחת תכניות הדגל של התחנה היא "מורידים את הרף" בה אתה לוקח חלק בתפקיד "יודה". מדוע לדעתך התכנית הזו זוכה לקהל רב שתרם להפיכתו של יודה לדמות מרכזית בתחנה?
קודם כל יש 2 יודה. דבר שני, אני מסרב להכיר בתוכנית הזאת כתוכנית דגל מאחר והיא התוכנית הגרועה ביותר בעולם ואני מקווה שבעקבות הראיון הזה משהו יקרה והיא תרד מהלוח. מה שאני לא מצליח להבין זה למה אנשים מאזינים לדרעק הזה. באמת זה מעבר לבינתי. השיטה היודאיסטית גורסת בלעשות כמה שפחות וגם אם משהו כבר נעשה, אז שיהיה הגרוע ביותר שניתן לדמיין. והתוכנית הזאת היא ההוכחה לכך. וגם התשובה הזאת.
איך קהל המאזינים מגיב לתכניות הרוק שלכם? האם אתם מרגישים שהתגובות שלו עוזרות לבניית התחנה?
הקהל נפלא, זה נהדר לשדר תכנית בלייב ולקשקש עם המאזינים תוך כדי בפייסבוק ובווטסאפ. קבוצת המאזינים בפייסבוק היא כוח עוצמתי של מעל ל1700 איש פעילים, פלוס כמעט 9000 בפייסבוק, התגובות תמיד אמיתיות גם כאשר יש פדיחות, אם יש תקלה בשידור תמיד יהיה מישהו שיעדכן, ואנחנו משתדלים תמיד לתת למאזינים את התוכן הטוב ביותר, העדכני ביותר עם שדרני הרוק הטובים בארץ.
שוב אומר שללא המאזינים לתחנה הזאת לא הייתה זכות קיום. אנשים שתמכו מכספם בחלום שלנו והפכו אותו לשלהם, ועדיין תומכים ובאים ומשתפים, הם פשוט נהדרים.
קהל המאזינים לוקח חלק מרכזי ברצועת הבוקר של התחנה, רצועת "על הרוקר". מדוע החלטת לתת למאזינים גם לערוך תכניות רוק?
זה בדיוק מה שמייחד אותנו. זה מה שמאחד את המאזינים, הפידבקים ההדדיים, לתת למאזינים לבטא את עצמם גם מוזיקלית. מעבר לשיחות ולהכל, הרי בסופו של דבר לכל אחד יש טעם משלו, ובכל בוקר אתה מקבל בשעה 7, תפריט חדש שאולי לא הכרת, עוד משהו שתוכל ליהנות ממנו, מספיק להיכנס לקבוצת הפייסבוק בבקרים כדי להבין את הייחודיות של הרצועה הזאת.
כל התאריכים של התכנית סגורים תמיד כחודשיים שלושה קדימה. הכנו למאזינים את המדריך לעורך המתחיל, וכולם עורכים לבד את המיקסים שלהם, זה פשוט נהדר.
איזה טיפ היית נותן למוזיקאי רוק שרוצה לקדם את המוזיקה שלו? האם תארח אותו בלייב בתחנה?
כיום מוזיקאים חייבים לדעת לדבר ברשת ובמדיה, זה ההווה והעתיד. מעבר להופעות, מעבר למוזיקה עצמה, המוזיקאי כיום חייב להשקיע לפחות כמה שעות בשבוע ברשת ובקידום. לדעת לכתוב קומוניקט, לשלוח קבצים בצורה מכובדת, לדעת למי שולחים ולאן (אני עדיין מקבל לפחות 4 שירי פופ ים תיכוני חדשים כל יום).
אנחנו מארחים מפעם לפעם באולפן קורנל, אין לנו עדיין תכנית אירוחים פעילה אבל גם זה בתכניות.
מה השאיפות שלכם לשנה הבאה? איפה היית רוצה לראות את התחנה ביום ההולדת השלישי שלה?
אנחנו עדיין בצמיחה, הייתי רוצה להגיע לתודעה של כל רוקר ומטאליסט בישראל, שיידעו שאנחנו הבית, אנחנו הכתובת, לקידום, להשמעות, לעזרה, לייעוץ, להופעות, למסיבות (ליין מסיבות זה רוק כבר בעבודה), הדרך לשם מאוד כיפית ומאתגרת. בשנה הבאה אני מקווה שכבר יחגגו איתנו עוד כמה אלפים, יהיה רוק!
Commentaires